среда, 16.10.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:55

Џем од зеленог парадајза и ђумбира

четвртак, 26.09.2019. у 12:54
(Фото Пиксабеј)

Потребно је:

 

• 2 кг зеленог парадајза
• шећер у количини половина тежине очишћеног парадајза
• 5 сантиметара дуг корен џинџера
• шипка ваниле
• сок једне поморанџе

Парадајз пресечемо на пола и истиснемо вишак воде. Затим га исечемо на мање коцкице и измеримо да бисмо могли да одмеримо шећер у количини половине тежине парадајза. Корен џинџера очистимо и исечемо што ситније, шипку ваниле пресечемо и очистимо је од семена. Све ставимо у шерпу у којој кувамо мармеладу и долијемо сок једне поморанџе. Појачамо температуру на којој кувамо смесу тако да брзо проври, а затим смањимо температуру, да ври полако, уз стално мешање да испари вишак течности и да се мармелада угусти. Овај посао може да потраје и два сата! Да ли је готово можемо да проверимо на стари начин: неколико капи џема покапамо на хладан тањир, ако се смеса стврдне, мармелада је готова. Густину прилагођавамо укусу. Теглице у којима ћемо чувати мармеладу темељно оперемо, осушимо сувом крпом и угрејемо у пећници на 100 степени десетак минута. Још вруће их напунимо мармеладом, затворимо поклопцима и полако хладимо.


Коментари4
0411c
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Ginger Rogers
@ Adzija, @ Globetrotter, ех, баш ви знате шта је писац хтео да каже. Овде се ради о мом корену, о корену Џинџер Роџерс (Ginger Rogers radix). Какав ђумбир, какви бакрачи!
Саша Микић
Зато је промењен наслов, а у тексту и даље исто. Сви задовољни?
Препоручујем 1
Adzija
Nije dzindzer dragi moji Srbi, vec djumbir...
Globetrotter
Ginger (English)=ђумбир (српски)

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /
Гастрономија

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља