четвртак, 12.12.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 15:46
КУЛИНАРСКИ ЗАПИС

Мит о месном нареску

Некадашње јело за сиромашне, и оне „на терену”, однедавно се појавило на јеловницима познатих светских ресторана
Аутор: Александра Мијалковићпонедељак, 05.08.2019. у 12:52
(Фото Викимедија)

Одслужење војног рока, боравак у летњем кампу, радне акције, школске ужине... за многе припаднике старијих генерација биле су прва прилика да се упознају са месним нареском. Био је то један од најпрезренијих, а истовремено и најпопуларнијих облика индустријске хране. Прерађевина смештена у малу округласту конзерву, касније у алуминијумску амбалажу која се нешто лакше отвара, садржала је остатке говеђег, свињског, пилећег и, ређе, ћурећег меса, добро зачињене и „оплемењене” појачивачима укуса, емулгаторима...

Месни нарезак је био јефтин, у понуди чак и у најмањим провинцијским и сеоским радњама, могао се чувати месецима, чак годинама, носити са собом у руксаку по возовима, бродовима и планинским врлетима...

Искусним домаћицама са плићим кућним буџетом већи је изазов био како од месног нареска направити озбиљно јело. Неке су га транжирале на танке шницле и поховале, друге самлеле и користиле за мусаку, пуњене паприке или „шпагете болоњезе”, посуте ситним сиром и першуном, а могао се ставити уместо шунке или саламе у сендвич или исећи на коцкице и додати салати, као оброк. Обиље могућности!

Нездрав, али популаран

Нутриционисти су и тада упозоравали да је ово веома нездрава храна, са доста соли и хемикалија, произвођачи су тврдили да месни нарезак није ништа гори од осталих месних прерађевина, а потрошачи су се делили на оне који га обожавају и оне који га не би окусили па макар скапавали од глади.

Истраживања су показала да се и данас на подручју бивше Југославије месни нарезак највише купује у летњим месецима, зато што је згодан за излете и путовања, што људе мрзи да кувају по врућини, и што се тад обавља највећи број грађевинских и пољопривредних радова – а „физикалци” су доказано највећи потрошачи овог производа.

Такође је утврђено да је месни нарезак редовно на јеловнику више од трећине становништва; да га радије једу мушкарци него жене, да су најпопуларнија паковања од 100 и 150 грама, док најслабије иду она од пола килограма; да се чешће купује у бакалницама него у супермаркетима, и да су у Србији најтраженији они од свињског меса (изнад 53,6 одсто), а рецимо у БиХ од говедине и пилетине. Најзначајнији купци су војска, полиција, болнице и друге јавне установе које месни нарезак набављају преко тендера.

Занимљиво је да домаћа месна индустрија, односно фирме које производе месни нарезак, а у Србији их има неколико, последњих година бележе раст извоза овог производа на светско, а посебно на тржиште Европске уније.

Од америчке војске до отмене клијентеле

Објашњење је можда у новом гастрономском тренду, који су запазили и светски медији, да се и у елитним ресторанима користе јела са месним нареском. Како је недавно објавио „Тајм магазин”, ова намирница, коју су измислили амерички произвођачи како би за време Другог светском рата снабдевали „некварљивом” храном своје трупе у Гуаму, Јапану, на Филипинима и у Јужној Кореји (и у каснијим ратовима је месни нарезак уредно „пратио” војску САД на њеним походима по свету), однедавно се појавила и на јеловницима угледних кулинара. Некадашње „јело за сиромашне”, пише „Тајм”, сад се нуди и богатој, избирљивој клијентели познатих њујоршких локала.

Наравно, не онако једноставно истресено на тањир из конзерве. Додају се ту фини зачини и преливи, динста у сосу, меша са поврћем и житарицама...

Месни нарезак се прво проширио по Азији – локално становништво га је брзо прихватило и уклопило у националну кухињу тамо одакле су се повукли амерички војници, а остале неке њихове навике. Корејци су почели да га једу са кимчијем (киселим купусом) и пиринчем, становници пацифичких острва да га прже са јајима или поврћем (тако је настао сад већ традиционални „мусуби”), да га додају у кромпир-салату, да га уместо рибе увијају у ролнице од алги („кимбап”) или мешају са прженим пиринчем.

Рави Капур, шеф кухиње чувеног „Лихолихо” јахт клуба у Сан Франциску, признаје да је као дете често и са задовољством код куће јео месни нарезак, и није знао колико је он „на лошем гласу” све док није напустио родни град на Хавајима. Одскора је решио да га стави на свој мени.

„Није то најомиљеније, нити најважније јело које нудим, али, ето, пожелео сам да га ипак имам у понуди, да ме подсећа на дом и детињство”, рекао је Капур новинару „Тајма”.


Коментари8
20862
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

артиљерац
@ Boris Жив био.
Козјера
Некад је месни нарезак био одличан мамац за мрену. У то време је садржао у себи месо, па се лепо држао на удици. Сад спада с удице... Иначе, обожавао сам да га једем као дете.
Spam
Originalno Americkog ime mesnog nareka je Spam a po njemu se i zove nezeljena email posta a masovno slanje takve poste - spaming.
Nikola Popović
Suprotno od spam pošte se zove ham (šunka), ali ne znam koliko se upotrebljava van tehničkog žargona.
Препоручујем 1
SPAM dopuna...
SPAM je skraćenica od SPICED HAM, a poželjan je ko neželjena pošta :)
Препоручујем 4
Boris
Vrijedi upravo kolika mu je i cijena.
Boris
@артиљерац Hvala na odgovoru. Iz Banjaluke sam. Cijena ovde je otprilike ista, ali kilogram kvalitetnog mesa kod seljaka je blago skuplji, a kvalitet je neuporediv...
Препоручујем 6
артиљерац
Не знам одакле сте,а није ни битно.Али у Београду месни нарезак није баш ни јефтин.Најјефтинији који сам видео био је 69 дин конзерва од 150 гр.То му дође 460 дин килограм.Скоро 4 евра. Понављам,то је најјефтинији који сам видео.
Препоручујем 11

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља