среда, 13.11.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 10:16

У теглу више не стаје килограм меда

Промењене су етикете па у исту стакленку сада стаје мање меда. – Пчелари сумњају да је реч о фалсификатима
Аутор: И. Албуновић - Ј. Антељчетвртак, 14.09.2017. у 21:46

Савез пчеларских организација Србије (СПОС) сматра да на домаћем тржишту има најмање две трећине неисправног меда и да без сталних контрола неће бити помака у решавању овог проблема.

Они питају фирме које пакују мед зашто су замениле етикете на класичној стакленој тегли (од 720 милилитара) у коју стаје тачно килограм чистог меда. На њиховим декларацијама сада пише да та тегла садржи 950 грама меда, уместо килограм, а тегла је остала иста.   

– Постоји оправдана сумња да у теглама није прави мед. Јер, специфична тежина меда је таква да у ту теглу најчешће стаје килограм меда. Они су то волшебно променили, а амбалажу задржали. Зашто? Када направите вештачки мед он нема ту специфичну тежину као прави и у паковање не може да стане килограм – наводе у СПОС-у и захтевају од ових фирми да јавности одговоре на ово питање. Како препознати прави мед?

– Док не буде акредитована лабораторија за контролу меда на Хемијском факултету одговор на то питање практично не постоји. Кристалисани мед, од врха до дна тегле, једини је прави. У скандинавским, хладнијим државама, где мед кристалише много брже потрошачи то знају и сумњају у сваки производ који је у течном стању. Код нас није тако – каже Родољуб Живадиновић, председник СПОС-а.

Фалсификати се данас углавном праве по технологији која не дозвољава кристалисање меда. На нашем тржишту, објашњава Живадиновић, позната су два начина. „Стопроцентни фалсификати нису видели пчеле, док се код других додају разне врсте шећера: од репе, трске или глукозно-фруктозни сируп који се добија од кукуруза”. Када праве мед од чистог шећера, онда покушавају да сахарозу сведу на дозвољених 10 одсто што је максимум, рецимо, за багремов мед.

– Због тога држава не треба да баца новац за скупе анализе. Довољно је да се провере параметри као што су: сахароза, дијастаза (пчелињи ензим у меду) и „ХМФ” (хидроксиметилфурфурал). Ако се и после тога нешто сумња, онда се раде сложеније анализе – истиче наш саговорник.

Он је поновио да је Правилник о квалитету меда лош, да је нова верзија урађена у марту али да још није усвојена.

Подсећамо, Ветеринарска инспекција наложила је, пре два дана, повлачење из продаје ливадског меда „к плус” приватне робне марке „Меркатора” који је за овог трговца паковала фирма „Аза” из Лединаца и који се продавао у „Идеји”. Тај производ није прошао сензорне анализе Научног института за ветеринарство Србије, а потом је исти резултат потврдио и Институт за хигијену и технологију меса где је обављена суперанализа.

Утврђено је да мед одступа од прописаних параметара јер је био нетипичног мириса и измењеног укуса, несвојственом ливадском меду. Подсећао је на загорео шећер и био је превише сладак. Боја му је била тамнобраон. Произвођач је негирао ове наводе тврдећи да је његов мед природан и да је то потврдила и лабораторија „Интертек” из Бремена.

 


Коментари31
7270a
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

pera
Jos pre desetak godina nasao sam se slucajno kod jednog coveka koji je pratio kvalitet hrane koju jedemo. Na moje pitanje o medu on je samo jedno rekao i nista vise. Ne pitajte me o toj mafiji. Mislim da je on odgovorio o ovom problemu o kome svako ima svoje resenje. Jednostavno instutucije koje postoje treba da se organizuju kako treba jer su u tu svrhu i formirane ali nisu opremljene odgovarajucim laboratorijama jer mnogim to ne odgovara jer imaju dosta posla i oko organizovanja sajmova meda po Tasmajdanskom parku i drugim delovima Beograda da se zadrzim samo u Beogradu. Shvatite nekom ovaj haos dobro dodje a rekao sam i zasto.
Sanda
Jednom sam dobio teglu meda izuzetnog kvaliteta.Bio sam spreman da platim trostruko više od tržišne cene da kupim još ali pčelar mi rekao da se takav med proizvodi samo za porodicu,da ga niko nema za prodaju.Ni danas ne znam od kuda taj med , kao ambrozija za bogove ,i šta mi ustvari jedemo.
jeremija
e pa da odgovorim to tvom pčelaru, u mojoj porodici se jede isti med koji i prodajemo,bez ikakve razlike i dodavanja.što proizvedu pčele mi to samo spakujemo a taj pčelar već sa tom filozofijom mi je stran.inače u Srbiji ima dovoljno kvalitetnog meda i znam mnogo pčelara poštenih ljudi,nažalost falsifikatori nas uništiše.
Препоручујем 42
Леон Давидович
Доказаћу то и једноставним рачуном. Мед по правилнику може имати 20 % воде ( неки допустају и 21). То вам значи да је тегла 720 мл једнако 1 кг. Али то исто вам има и раствор шећера (сируп) са 20% воде. Помножите ова два броја 0,72 . 1,411 и добићете 1,о1 кг. Значи са мерењем масе не можете доказати фалсификат. А ако та тегла нема ни 1кг онда ту има више воде од 20% . или тегла није пуна или су још и шећер делом са нечим заменили, не знам шта би још могло бити.
Banyo
Mi više ni pristojno pivo nemamo sa izuzetkom mikro-pivara a kamo li med!
Леон Давидович
Причају причу? Ако хоће могу повећати проценат суве материје вештачког меда и добиће и већу специфичну масу па та тегла од 720 мл може и премашити масу од 1 кг. Дакле то није мерило за доказивање вештачког меда. Постоје лабораторијске методе како се доказује вештачки мед и то лабораторије за контролу квалитета веома лако могу доказати.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља